انواع روکش های دندان برای سلامتی و زیبایی _ مزایا و معایب

انواع روکش های دندان برای سلامتی و زیبایی _ مزایا و معایب

روکش دندان چیست؟

روکش های دندانی پوسته های نازک و سفارشی هستند که روی دندان ها قرار می‌گیرند تا ظاهر آن ها را بهبود بخشند و لبخندی خیره کننده را به افراد هدیه دهند. علیرغم این واقعیت که روکش ها می توانند ساختار، رنگ، اندازه و عملکرد دندان را تغییر دهند، اما عمدتاً به عنوان روش های دندانپزشکی زیبایی در نظر گرفته می شوند. امروزه انواع مختلفی از روکش های دندانی توسط دندانپزشکان برای بیماران استفاده می شود. عوامل متعددی از جمله بودجه فرد، سلامت دندان ها و سطح راحتی مورد انتظار فرد در انتخاب روکش تأثیر می گذارد.

انواع مختلف روکش های دندانی کدامند؟

در دندانپزشکی روکش بصورت دائمی و موقتی تهیه می شوند. هر نوع روکش برای شرایط خاصی مناسب است و دوام و کیفیت روکش ها متاثر از مواد تشکیل دهنده آن است. براساس شرایط افراد می توان از روکش های مختلفی استفاده کرد. این روکش ها شامل روکش های پرسلن، روکش کامپوزیت ها، لمینیت سرامیکی، روکش های زیرکونیومی، لومینیرز ها، روکش های فوری اسنپ آن اسمایل، روکش های  پالاتال، یک روزه و در نهایت روکش های ایمکس است.

روکش های پرسلن یا چینی (Porcelain Veneers)

روکش های چینی یا پرسلن یکی از محبوب ترین انواع روکش هستند. آن ها از فلدسپات، یک شیشه سرامیک طبیعی تشکیل شده اند. ظاهر بسیار طبیعی پرسلن فلدسپاتیک به دلیل ویژگی های شفاف و شکننده آن است. علاوه بر این، روکش های پرسلن در برابر شکستگی، لکه ها و تغییر رنگ بسیار مقاوم هستند.

مزایای روکش های چینی عبارت است از:

ظاهر طبیعی دارند. بادوام هستند (8-15 سال) در مقابل لکه مقاوم هستند.

معایب روکش های پرسلن:

برای نصب آن ها باید دندان ها را با کمی تراش آماده کرد. برگشت ناپذیر هستند. هزینه بر هستند. زمان آماده سازی آن ها طولانی است.

روکش های کامپوزیتی (Composite Veneers)

روکش های کامپوزیت را می توان به عنوان جایگزین روکش های چینی استفاده کرد و می توان آن ها را سریعتر و مقرون به صرفه ساخت.  روکش های کامپوزیت اصولاً از رزین تشکیل شده اند، یک جزء همرنگ دندان که برای ترمیم دندان استفاده می شود. از آنجایی که به دندان های پشتی فشار بیشتری وارد می شود، میزان موفقیت روکش های کامپوزیتی در صورت استفاده در دندان های جلو بیشتر است. روکش های کامپوزیت طول عمر محدودی دارند و نسبت به روکش های چینی مستعد لک، ترک خوردن و سایش هستند. روکش های کامپوزیت برای بیمارانی که خواهان یک روش موقت و مقرون به صرفه هستند ایده آل هستند.

مزایای روکش های کامپوزیتی

در یک روز بر روی دندان ها قرار می گیرند. مقرون به صرفه هستند. به راحتی می توان آن ها را تصحیح کرده و یا از روی دندان برداشت.

معایب روکش های کامپوزیتی

  • به اندازه روکش های پرسلن طبیعی نیستند.
  • طول عمر کمی دارند.
  • به راحتی لک می شوند.
  • شکننده هستند.

روکش‌های سرامیکی ( Ceramic Veneers )

روکش‌های سرامیکی یا همان لمینیت‌های سرامیکی، ترکیبی از لایه‌های نازک سرامیک هستند که بر روی سطح جلویی دندان‌ها قرار می‌گیرند. این روکش‌ها به شکل دست‌ساز و سفارشی برای هر بیمار تهیه می‌شوند و با استفاده از چسبنده‌های خاص بر روی دندان‌ها چسبانده می‌شوند.  

بیشتر بخوانید در مورد:  نکات مهم پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان

مزایای روکش‌های سرامیکی

  • ایجاد زیبایی و جذابیت ظاهری برای دندان‌ها
  • پوشش دادن به دندان‌های بد و زنگ‌زده و اصلاح اشکال فرم و اندازه آنها
  • حفظ ساختار طبیعی دندان و حداقلی کاهش نیاز به سایر درمان‌های دندانی

معایب روکش‌های سرامیکی

  • هزینه تمام شده برای دریافت روکش‌های سرامیکی می‌تواند بالا باشد.
  • حذف یک لایه نازک از سطح دندان که پس از نصب روکش‌های سرامیکی، دیگر نمی‌توان به حالت طبیعی دندان برگشت.
  • برخی افراد ممکن است به سرب و فلزات موجود در روکش‌های سرامیکی حساسیت داشته باشند

 

نمونه درمان های دکتر عزیز گشاده رو

photo 2023 10 09 11 34 20

  G2   laminate seramiki   ایمپلنتروکشلمینیت

لومینیرز ها ( Lumineers )

لومینیرز نام تجاری روکش های پرسلنی بسیار نازک و بادوام هستند و نسبت به روکش های معمولی سریعتر اجرا می شوند. روکش های سنتی معمولاً حدود 0.5 میلی‌متر ضخامت دارند اما لومینیرز ها 0.2 میلی‌متر ضخامت دارند. لومینیرزها با حداقل تراش و یا بدون تراش دادن دندان ها بر روی آن ها قرار می گیرند. آن ها نسبت به روکش های دیگر دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه به آن ها پرداخته خواهد شد.

مزایای لومینیرز ها

به راحتی و بصورت غیر تهاجمی می توان آن ها را بر روی دندان نصب کرد. به راحتی می توان آن ها را از روی دندان ها برداشت. برای نصب آن ها نیاز به آماده سازی دندان وجود ندارد و یا حداقل میزان تراش را باید در دندان داد. نصب آن ها راحت است و معمولاً در یک جلسه نصب می شوند. مقاومت بالایی دارند.

معایب لومینیرز ها

ممکن است موجب ایجاد مشکلات لثه شوند. در صورت شکستن باید کاملاً تعویض شوند و نمی توان آن ها را تعمیر کرد. در صورتی که دندان ها لکه های تیره داشته باشند نمی توان از آن ها استفاده کرد. قیمت آن ها بالا است.

روکش های زیرکونیوم

روکش های زیرکونیومی یکی از مقاوم ترین روکش ها هستند. آن ها بهترین درمان دندانپزشکی برای پوسیدگی شدید دندان، دندان های شکسته و دندان های ترک خورده هستند. همچنین به دلیل ظاهر مات این روکش ها گزینه ای برای رفع تغییر رنگ دندان ها می باشند. کیفیت و دوام برتر آن ها باعث می شود که اغلب از اکثر انواع روکش های دیگر دوام بیشتری داشته باشند. در نتیجه، روکش های زیرکونیوم برای بیمارانی که به دلیل پوسیدگی دندان، دندان های شکسته یا دندان قروچه (براکسیسم) می‌خواهند دندان های محکم تری داشته باشند ایده‌آل هستند.

مزایا روکش های زیرکونیوم

با دقت و سازگار با دندان های دیگر ساخته می شوند. در برابر لب پر شدن بسیار مقاوم هستند. قوی ترین نوع روکش ها هستند و به مقاومت کلی دندان ها کمک می کنند.

معایب روکش های زیرکونیوم

کمی مات هستند به همین دلیل کمی غیر طبیعی به نظر می رسند. در صورت شکستن قابل اصلاح نیستند و باید آن ها را تعویض کرد. ضخامت زیادی دارند.

روکش های ایمکس (E-max)

از لیتیوم دی سیلیکات برای ساخت روکش های ایمکس استفاده می شود. روکش های ایمکس به دلیل زیبایی طبیعی، دوام و استحکام در حال حاضر جزو بهترین ها و یکی از پرکاربرد ترین انواع روکش هستند. آن ها با ویژگی شفاف بودن خود، قابل تشخیص از دندان های طبیعی نیستند. روکش های ایمکس را می توان برای بیمارانی استفاده کرد که مایلند دندان هایی با ماندگاری طولانی و مقاوم در برابر لک و با ظاهری طبیعی داشته باشند.

بیشتر بخوانید در مورد:  کاشت ایمپلنت کامل تمام فک چگونه است؟

مزایای روکش های ایمکس

ظاهر کاملاً طبیعی دارند. به راحتی لک نمی شوند. گرانتر از دیگر روکش ها هستند. ماندگاری بالایی دارند. برای نصب مقدار بسیار کمی از دندان تراشیده می شود.  

معایب روکش های ایمکس

برگشت ناپذیر هستند. زمان نصب و آماده سازی طولانی دارند. محدودیت در تعمیر دارند و با شکستن باید تعویض شوند. برای نصب آن ها نیاز به دو تا سه جلسه مراجعه وجود دارد.

روکش های اسنپ (Snap-On)

روکش های اسنپ (Snap-On) یک نوع روکش دندانی هستند که به‌طور معمول بر روی دندان های فک بالا قرار می‌گیرند. روکش های اسنپ معمولاً از پلاستیک یا رزین تهیه می‌شوند و برای بهبود ظاهر دندان ها و تغییر شکل آن ها استفاده می‌شوند. گاهی اوقات روکش های اسنپ می‌توانند به عنوان جایگزینی موقت برای روکش های دائمی مانند روکش های پرسلن یا لومینیرز استفاده شوند. این روکش ها بدون نیاز به تراش دندان نصب می‌شوند و قابلیت خارج شدن و گذاشتن آسان را دارند. با این حال، به دلیل استفاده از مواد قابل انعطاف و ضخامت کمتر، روکش های اسنپ معمولاً مقاومت و دوام کمتری نسبت به روکش های دائمی دارند.

مزایای روکش های اسنپ

قابل جابجایی هستند. فرآیند درخواست و نصب آن ها بسیار سریع است. مقرون به صرفه هستند.

معایب روکش های اسنپ

ظاهر آن ها غیر طبیعی است. مستعد شکستن هستند.

روکش های یک روزه (Same-Day Veneers)

روکش های یک روزه بصورت سفارشی برای هر فرد طراحی، تراش داده شده و نصب می شوند. آن ها معمولاً از جنس پرسلن هستند. این روکش ها در یک مرکز دندانپزشکی با استفاده از دستگاه فرز مجهز به فناوری CAD/CAM ساخته می شوند. روکش های یک روزه را می توان برای بیمارانی که مایل به انتخاب روکش فوری و مقرون به صرفه هستند، استفاده کرد.

مزایای روکش های یک روزه

سرعت آماده کردن آن ها بالا است. برای نصب آن ها نیازی به آماده سازی و تراش دندان ها نیست.

معایب روکش های ی کروزه

شکننده بوده و مقاومت روکش های دیگر را ندارند و می توان گفت راهکاری موقت برای بهبود ظاهر لبخند افراد هستند.

روکش های پالاتال (Palatal Veneers)

به روکش های پالاتال آنله های پالاتال و روکش های لینگوال نیز گفته می شود. این روکش ها برای ترمیم دندان های قدامی که در اثر پوسیدگی دندان یا شرایط مشابه مانند فرسایش آسیب دیده اند ساخته شده اند. روکش های پالاتال می توانند از جنس پرسلن، کامپوزیت یا طلا باشند. این نوع روکش  های تخصصی در بخش داخلی دندان های بالایی اعمال می شود تا سایش و آسیب دیدگی را کاهش دهد.

مزایای روکش های پالاتال

بایت را اصلاح می کنند. از لثه محافظت می کنند. با دوام هستند. دندان های جلویی را فیکس می کنند.

بیشتر بخوانید در مورد:  با کمک فضا نگهدار از نیاز به درمان ارتودنسی در آینده پیشگیری کنید

معایب روکش های پالاتال

رویه طراحی و نصب آن ها پیچیده است. به طور کلی گران هستند.

سوالات متداول در مورد روکش های دندانی

1- چه مواردی نیاز به استفاده از روکش دندان وجود دارد؟

استفاده از روکش دندان در موارد زیر می تواند مناسب باشد: – اصلاح رنگ دندان: در صورتی که دندان ها دارای رنگ زیادی یا لکه های شدیدی باشند، روکش های دندان می توانند رنگ دندان ها را بهبود بخشند. – اصلاح شکل دندان: اگر دندان های شما معوج، تراشیده یا نامتقارن هستند، روکش های دندان می توانند شکل دندان ها را به تطابق و هماهنگی بیشتر برسانند. – ترمیم دندان های شکسته یا فرسوده: روکش های دندان می توانند برای ترمیم دندان های شکسته، فرسوده یا آسیب دیده استفاده شوند. – بهبود نظم دندان: در برخی موارد، روکش های دندان می توانند برای بهبود نظم دندان ها و فاصله بین آن‌ها استفاده شوند.

2- آیا استفاده از روکش دندان دردآور است؟

در اصل، استفاده از روکش دندان بی درد است زیرا در طی این روند از مواد بی‌درد استفاده می شود. با این حال، پس از اتمام فرآیند روکش دندان، ممکن است حساسیت یا تورمی ملموس در دندان و بافت اطراف آن ایجاد شود که اغلب به مرور زمان بهبود می یابد.

3- روکش های دندان چقدر عمر میکنند؟

معمولاً عمر روکش های دندان حدود 10 تا 15 سال است، اما این به عوامل مختلفی مانند نوع روکش، نحوه مراقبت و بهداشت دهانی، عادات خوردن و مسائل مرتبط با دهان شما بستگی دارد. بنابراین، بهترین راه برای حفظ روکش های دندان، مراقبت صحیح و دوره‌ای از دندان پزشکی است.

4- روکش دندان مستلزم آماده سازی دندان است؟

بله، در بسیاری از موارد قبل از نصب روکش دندان، نیاز به آماده سازی دندان وجود دارد. این شامل برداشتن بخشی از ساختار دندان، تراشیدن دندان و ایجاد فضای کافی برای قرارگیری روکش است. این آماده سازی های قبل از نصب روکش دندان توسط دندان پزشک شما صورت می گیرد.

مرکز تخصصی ایمپلنت دکتر عزیز گشاده رو:

در مرکز ما درمانهای فوق تخصصی ایمپلنت دندان مثل ایمپلنت فوری ، بازسازی های سه بعدی استخوان فک ، ایمپلنت دیجیتالی، ایمپلنت فوری یکروزه ، سینوس لیفت با استفاده از بهترین برندهای ایمپلنت دنیا ، و مواد درجه یک پودر استخوان انجام میشود.

دکتر عزیز گشاده رو ، متخصص ایمپلنت و پروتزهای دندانی هستند و استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران( بهترین دانشکده دندانپزشکی ایران) میباشد.دکتر عزیز گشاده رو رتبه اول بورد تخصصی کشور هم در بخش عملی و هم بخش کتبی میباشد.

در مرکز تخصصی ایمپلنت دکتر عزیز گشاده رو بهترین برندهای ایمپلنت دنیا در سریعترین زمان ، بدون درد و بدون خونریزی انجام میشود.

‏با توجه به رزومه و سابقه کاری و علمی دکتر عزیز گشاده رو که سابقه بیش از ۲۰۰۰۰ درمان موفق ایمپلنت را دارند، به جرات میتوان ایشان را بهترین متخصص ایمپلنت تهران نامید.

مقالات و دانستنیها

درمان 20واحد لمینیت سرامیکی vip

درمان 20واحد لمینیت سرامیکی سرویس VIP طراحی لبخند دیجیتالی استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی دیجیتال بالاترین کیفیت مواد و بهترین لابراتور ساخت مرکز تخصصی ایمپلنت

ادامه مطلب »
تماس با شما – مشاوره رایگان

تیم تخصصی دکتر گشاده رو با شما تماس خواهد گرفت.

نمونه کارها